Cairn Terrier

Cairn Terrieren stammer fra det Skotske højland, hvor den blev brugt som jagthund. Den drev blandt andet vildt ud af de store stensætninger (kaldet “Cairn”). Det er en af de ældste terriertyper der findes og den er nært beslægtet med både West Highland White Terrier og Skotsk Terrier.

Man skal bestemt ikke undervurdere en Cairn Terrier. Nok er det en lille kompakt hund, men den er selvstændig, frygtløs og stærk. Cairn Terrieren er klog og har en forrygende evne til at tilpasse sig. Netop dens evne til at tilpasse sig og dens venlige, loyale og godmodige sind har bevirket at de fleste i dag primært holder Cairn Terrieren som en selskabs- og familiehund. Det er bestemt ikke uden grund at Cairn Terrieren er en af danskernes mest fortrukne hunderacer.

Cairn Terrieren har et meget kraftigt og vejrbestandigt ydre pelslag, der beskytter huden imod de fleste udefrakommende faktorer som f.eks. bid fra vildt og skadedyr. Men pelsen beskytter også hunden imod både voldsomt vejr og det barske terræn, som den oprindeligt færdedes i. Under det grove ruhårede pelslag har den en kort, meget tæt, men noget finere underpels.

Minimum fire gange om året skal hunden trimmes/håndplukkes. De ru hår fjernes med en trimmekniv og giver derved plads til at et nyt “beskyttelsesskjold” kan vokse frem. Det er ikke nogen nem opgave at trimme en Cairn Terrier, derfor vælger mange at overlade dette til en professionel hundefrisør.