Socialiseringsfasen

En god socialisering er nøglen til en glad og tryg hund. Med ordet socialisering, menes gradvis tilvænning til omgivelserne og nye ting. Alt fra steder, underlag, dufte, lyde, andre dyr og mennesker kan og bør være en del af en bredspektret socialisering. Socialiseringsfasen starter så snart hvalpen så småt selv kan begynde at bevæge sig rundt. De første otte uger er hvalpen sammen med sin mor hos opdrætteren – I denne periode har du som hundeejer ikke meget indflydelse på hvalpens socialisering, men din opdrætter er sikkert allerede, i den helt tidlige del af fasen, begyndt at introducere hvalpene for en masse nye indtryk. Det kunne f.eks. være at komme ud i haven, høre lyde fra fugle, trafik og måske støvsugeren.

Når du henter din hvalp er den minimum 8 uger – Nu er det essentielt at du sikrer at hvalpen får en god socialisering. Alt det som du kunne tænke dig, at du og din hund skal opleve sammen, bør du faktisk begynde at introducere hvalpen for allerede nu. Tag din hvalp med ud at køre i bil og eventuelt også på cykel og/eller i en taske. Besøg venner og familie, også gerne nogen som har andre dyr og børn. Tag hunden med til stranden, på en tur ind til byen, til dyrlæge, besøg en dyrehandel osv. Tilmeld dig hvalpetræning hos din lokale hundetræningsforening, her møder din hvalp også andre mennesker og hunde, det kan være enormt givende senere hen i livet. Introducer din hvalp for trafikstøj, men også gerne mere fredelige steder som f.eks. parker og andre naturområder. Din hvalp bør også stifte bekendtskab med støvsugeren, fejekosten, haveriven, græsslåmaskinen, ja faktisk så meget som muligt. Det er dog vigtigt at understrege at det skal foregå i et moderat tempo der passer til din hund. Din hund skal være glad og du bør understøtte alle de positive oplevelser med rosende ord og masser af godbidder. Din hvalp må naturligvis ikke tvinges ud i utrygge oplevelser, for så virker det hele modsat.

Hvorfor skal det ske inden hvalpens 12. uge? Det skyldes at der i hvalpens hjerne findes en masse små receptorer, som på det tidlige stadie er helt åbne overfor nye input. Disse receptorer lagrer alle oplevelser (også de dårlige) i hundens bevidsthed og hjælper hunden til at navigere i forskellige situationer senere hen i livet. Efter den 12. uge så begynder disse receptorer at lukke sig sammen og din hund har ikke længere den samme evne til at koble positive og negative oplevelser sammen med en given situation.

Hvis din hvalp kræver regelmæssige besøg hos hundefrisøren, så vil det også være en god ide at hunden besøger hundesalonen for første gang i en tidlig alder, inden den første rigtige klipning skal finde sted. Book tid til en hvalpeintroduktion under onlinebooking