Tibetansk Spaniel

Den Tibetanske Spaniel er den mindste race af de såkaldte løve- og tempelhunde. Den lille, men adrætte hund spankulerede rundt på klostrenes høje mure og holdte udkig. Når fremmede nærmede sig, gav den signal til de store vagthunde om at noget var på færde. Den lille hund var omgivet af mennesker døgnet rundt og når de tog en pause fra vagttårnet holdte de munkene ved selskab i de buddhistiske klostre.

Den Tibetanske Spaniel er en selvsikker lille størrelse. Den besidder både værdighed og tolerance og vil med garanti opfatte sig selv som et fuldbyrdet familiemedlem. Selvom racen er ældgammel og kan dateres flere tusinde år tilbage, har den ikke forandret sig meget. Tibet var et meget ufremkommeligt land og det har gjort at racen er forblevet ren i længere tid end mange andre hunderacer.

Pelsen kræver kun lidt soignering, dog kan den fælde ret kraftigt i perioder. Man kan derfor med jævne mellemrum, lade en professionel hundefrisør fjerne de løse hår og udtynde underulden for at lette vedligeholdelsen og forbygge problemer med filtknuder i pelsen. Hudfolderne i ansigtet omkring snude og øjne skal holdes rene for at undgå gener og infektioner.