Klip og Trim - Hvad er forskellen?

Disse to begreber bliver ofte blandet sammen og kan derfor give anledning til en del spørgsmål og i værste fald misforståelser imellem hundefrisøren og ejeren. Overordnet set er det faktisk ret enkelt:

  • Blød pels skal klippes med forskellige sakse og klippemaskine.
  • Ruhåret pels skal trimmes med håndkraft og trimmeknive eller med en speciel trimmemaskine.

Årsagen til at de to begreber ofte giver anledning til forvirring, kommer sig nok af at vi alle kender og anvender ord som “Hundetrimmer” eller “Hårtrimmer” når vi taler om pelspleje hos hunde. Jeg skriver vi, fordi jeg også godt selv kan finde på at sige det en gang imellem, selv om den korrekte beskrivelse altså er en “klippemaskine”.

At trimme pelsen, betyder at pelsen fjernes manuelt og helt nede ved roden. Det er kun noget man kan gøre ved de ruhårede racer – Og selvom det ikke lyder rart i vores ører, så er det den eneste rigtige og helt smertefrie måde at håndtere den ru pelstype på. Den ruhårede pels ser vi som oftest på de forskellige Terrier typer og andre racer hvis rødder kan dateres tilbage til terrieren. Den ru pels fungerer som et beskyttende panser og denne pelstype har en bred vifte af fordele. Dels beskytter den tætte, kraftige og ru pels både imod uvejr og kulde. Men den kraftige pelsstruktur er også designet til at beskytte hunden imod bid fra f.eks. Mus og rotter eller større byttedyr, som terrierne oprindeligt jagede. For os mennesker, har den ruhåede pelstype en helt anden, men ikke uvæsentlig fordel, nemlig at en velholdt ruhåret pels, stort set ikke fælder.

Hårstråene der danner den ru overpels, vokser frem fra hårsækken og er fra starten og dannelsen, både kraftigere og mere ru end “almindelig pels” og underulden. Det første stykke tid vokser hårstrået gradvis og er stadig meget kraftigt. Herefter begynder hårstrået at tabe sin tykkelse i takt med at det vokser for til sidst at blive helt fint, blødt og næsten silkeagtigt inde ved roden. Håret er nu måske blevet fire cm langt og cirka halvvejs på hårstrået kan man nu tydeligt se at det ændrer sig markant i udformning. Hårstrået er nu “dødt” og klar til at blive trukket ud. Det lyder som en barsk omgang, men det gør ikke ondt på hunden, når det døde trækkes ud. Faktisk vil hunden nu ofte begynde at fælde en lille smule, fordi hårene sidder løst og det er ganske enkelt udtryk for, at pelsen er klar til at blive trimmet (ikke klippet)!

Nå det døde hårstrå trækkes ud, kan et nyt kraftigt hårstrå bryde frem og derved bevarer og optimerer man hele tiden produktionen af ny ruhåret dækpels. Hvis man klipper hårstrået over efter at det er blevet tyndt, så sidder der kun den fine og bløde del tilbage af hårstrået. Disse hår vil ikke falde af, af sig selv, men derimod blot vokse videre i den stand det har opnået. Håret vil være af en ringere kvalitet og ofte også en anden og mindre levende farve end det oprindelige hår.

Det kræver en særlig teknik at trimme hunde, så det gøres korrekt, uden af beskadige pelsen. Hos Ibens Hundehus anvender vi, som en af de få i landet, den helt særlige Karhia Pro trimmemaskine. Det er den første og eneste trimmemaskine på markedet og lidt af en revolution inden for trimning. Det er din sikkerhed for at din hunds ruhårede pels bevares i den bedst tænkelige stand. Vi finpudser naturligvis med trimmekniv, trimmesten osv. der hvor det er mest skånsomt og giver det bedste resultat. De ruhårede racer bør trimmes fire gange årligt.

Alle de bløde, fine og glatte pelstyper skal altid klippes med saks og klippemaskine. Her hverken kan, eller bør man anvende trimmeteknik, da der er tale om en helt anden pelstype og struktur. De bløde pelstypers hårstrå vokser helt op til to centimeter om måneden. Derfor har de fleste langhårede racer behov for at besøge deres lokale hundefrisør cirka hver ottende uge. Derved holder man konstant pelsen i en stand der er god og behagelig for hunden og overkommelig for ejeren at holde og håndtere til daglig.

Har du spørgsmål til din hunds pelstype? Eller til hvilke redskaber du skal bruge? Så er vi altid klar til at hjælpe og vejlede dig i salonen og butikken.